A TERMÉSZETES CSÁSZÁRMETSZÉS

Miben különbözik a hagyományos császármetszéstől?
Az elektív császármetszéssel világra jött újszülötteket „meglepetésszerűen”, készületlenül éri a megszületés, és rögtön ezután az édesanyától való elszakítással jár, arra az (igen értékes) időre amíg a műtét be nem fejeződik, és anyát a műtőből ki nem tolják.
A természetes császármetszés során igyekszünk a megszületés hirtelen sokkhatását enyhíteni, és lassítani a megszületés folyamatát olyan módon, hogy a babát hagyjuk szinte magától kikecmeregni az anyaméhből. Ezt a folyamatot az édesanya a saját szemével láthatja, majd a megszületés után a baba azonnal az anyukája mellkasára kerül, és a műtét már így fejeződik be, és az anya-baba páros együtt, „kenguruzva” kerülnek ki a műtőből, és töltik így a következő órákat.
Az édesapát is szeretettel látjuk a műtőben, hogy ezeknek a pillanatoknak tanúja lehessen, részt vegyen benne, és támogassa az édesanyát és a babájukat.

Mikor választható?
A betöltött 36. hét után, amennyiben előre tervezett császármetszésre készülnek, illetve ha a császármetszésre nem kellően haladó hüvelyi szülés miatt kerül sor. Lényeges hogy a terhességben, illetve a születés körül az anya, illetve a magzat jólétét, biztonságát fenyegető állapot ne álljon fent. Sürgős császármetszés esetében nem alkalmazható.

Miért jobb?
1. Mert lassabb és ezáltal a természetes, hüvelyi úton való szüléshez kicsit hasonlóan fokozatosan hozza világra az újszülöttet, csökkentve ezzel a megszületés traumáját, természetellenességét, és valószínűleg az elektív császármetszés után gyakrabban előforduló átmeneti újszülöttkori légzészavarok kockázatát is.
2. Mert édesanyát és édesapát is a megszületés aktív részesévé teszi.
3. Mert lehetővé teszi a megszületés utáni azonnali, 2 órán keresztüli bőr-bőr kontaktust. Ennek mi a jelentősége? Az, hogy a megszületést közvetlenül követő 2 óra az újszülött és édesanyja életeben egy egyedi, soha meg nem ismételhető időszak, amelynek aztán a baba egész hátralévő életére kihatása van.
Ez a két óra egy, minden babánál nagyon hasonlóan zajló koreográfia alapján zajlik, melynek lépései meghatározott sorrendben követik egymást, fel nem cserélhetők és nem is késleltethetők. Éppen ezért hívják ez a szakirodalomba aranyórának, de valójában arany két óráról beszélünk.

Az azonnali bőr-bőr kontaktus igazolt hosszútávú hatásai nagyon lényeges kérdéseket érintenek:
Az újszülött könnyebben alkalmazkodik a külvilághoz, anyagcseréje, vércukra, testhőmérséklete stabilabb
Elősegíti a biztonságos anya baba kötődést
Csökkenti a szülés utáni depresszió esélyét
Ezek a gyerekek jobban alszanak, kevesebbet sírnak, mint azok a társaik, akiknek ez nem adatott meg
És végül ami talán a legfontosabb, hogy 30-40 százalékkal növeli a korai sikeres szoptatás, és ezáltal a hosszan tartó (minimum 6 hónapig kizárólagosan) szoptatás esélyét.

Jelent-e plusz kockázatot a hagyományos császármetszéshez képest az anya számára?
Nem, semmilyen plusz szövődmény nem várható.

Jelent-e plusz kockázatot a baba számára?
Nem. Ellenkezőleg, az újszülött számára az édesanyja mellkasa a lehető legjobb, ideális hely a méhen kívüli élethez való adaptációra. Az újszülöttet éppen úgy figyeljük meg, mintha normál hüvelyi szüléssel született volna, az édesanyja mellkasán fekve.

Ki figyeli meg a babát abban az időszakban amíg édesanya mellkasán van a műtőben?
A császármetszés teljes időtartalma alatt egy plusz személy, leggyakrabban egy csecsemős nővér tartózkodik édesanya mellett a műtőben. Ő veszi át a babát a kiemelés után, ő adja át édesanyának, gondoskodik a melegen tartásáról, és megfigyeli, hogy rendben zajlik-e a külvilághoz való alkalmazkodás.

Hosszabb-lesz e így a műtét?
Nem, vagy maximum néhány perccel.