Dr. Spánik Gábor
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi specialista

1976-ban születtem Budapesten az Orvostovábbképző Intézetben, majd 2002-ben, az általános orvosi diploma megszerzése után ugyanebben a kórházban kezdtem dolgozni. 2008-ban kiválóan megfelelt minősítéssel szakvizsgáztam szülészet és nőgyógyászatból. A sokéves szülészeti tapasztalat és számtalan nőgyógyászati beavatkozás után a meddőségi problémák kivizsgálása és kezelése vált a fő szakterületemmé. Magánrendelésemet, a szakvizsga után, 2008-ban kezdtem, jelenleg a főváros XIII. kerületében, a 2015-ben alapított NEIDAN Egészségközpontban és a Forgács Intézetben dolgozom.

A meddőség okainak feltárása és a probléma kezelése egy sok vizsgálatot igénylő, rendkívül összetett folyamat. Nem is feltétlenül csak egy ok húzódik meg a várandósság létrejöttének elmaradása hátterében, így a legcélravezetőbb módon az összes fontos vizsgálatot mind férfi, mind női oldalról el kell végezni, így az esetek többségében sikeresen azonosítható a meddőség kiváltó oka vagy okai.

A legtöbb páciens már hosszabb ideje vár, és szeretné mihamarabb megtudni, hogy mi okozza a várandósság elmaradását. Ez lelkileg igen megterhelő számukra, ezért fontosnak tartom, hogy a részletes kivizsgálást követően, ami ideális esetben alig több, mint egy hónapot vesz igénybe, minél hamarabb megkezdődhessen a kezelés, és más is megtapasztalhassa azt az érzést, amit három gyermek édesapjaként én is átélhetek.

Az orvoslásban nemcsak a megfelelő szakmai felkészültség, hanem a jó orvos-páciens kapcsolat is fontos számomra. A megfelelő odafigyeléssel a saját munkámat is megkönnyítem, hiszen így sokkal szívesebben jönnek hozzám a segítségre szorulók és emellett sokkal együttműködőbbek is. A gyógyulásban a beteg is egy aktív résztvevő, ezért sokat számít, ha meg tudjuk beszélni egymással felmerülő problémákat és azt, hogy melyik vizsgálatra vagy beavatkozásra miért van szükség. Ennek persze nemcsak a nőgyógyászati betegségek vagy a meddőség kezelésében van jelentősége, hanem a szülészetben is: még ha a kismama teljesen egészséges is, érthető módon vannak aggodalmai a szüléssel kapcsolatban, de ez jelentősen csökkenthető, ha részletes átbeszéléssel előzetesen sikerül eloszlatni a félelmeit.

Tevékenységem további fontos része a megelőzés. Ide tartoznak a különböző nőgyógyászati szűrővizsgálatok és a tudatos felkészülés a gyermekvállalásra, a családtervezési tanácsadás.