Dr. Farkas Bence
szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista

1987-ben születettem Budapesten, a Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézetben. Érdekes összecsengés, hogy ugyanebben az utcában, ugyanezen Intézet volt orvosaival dolgozom napjainkban.

A fővárosban eltöltött alapozó évek után 2001-ben a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat. A töltekezés évei után a Semmelweis Orvostudományi Egyetem padjait koptattam. 2011-ben cum laude minősítéssel tarthattam kezemben az általános orvosi diplomámat. Szigorló orvosként, hatodévben határoztam el, hogy a szülészet-nőgyógyászat felé veszem az irányt. Előtte szinte minden szakterületen elidőztem egy keveset, de végül a véleményem szerint legösszetettebb területet választottam. Szükség van belgyógyászati- (differenciáldiagnosztika, gyógyszeres kezelések), radiológiai- (ultrahang-diagnosztika), sebészi- (műtétek), valamint egy sajátos készségre is. Gondolok itt a szülés körüli tevékenységekre. Bár ez utóbbit az előző három terület végzését követően, ajándéknak tekinthetik a szülészek.

Az orvoslás nagyon fontos területének tartom a szűrővizsgálatokat. A nőgyógyász ezen a területen is kiemelkedően kell, hogy teljesítsen,  hiszen tapintásos, műszeres, ultrahangos és laborvizsgálataival az összes nemi szerv szűrését végezheti. A méhnyakrákszűrésen kívül ugyanis elvégzi a hüvely, méh, petefészkek és emlők szűrését/előszűrését is. 

A szakma sokrétűségét a Honvédkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán tapasztaltam meg az ott eltöltött 8 év alatt. A több, mint 1000 szülés, nagy- és kisműtétek, ügyeletek során letisztult bennem a gondolat, hogy a terméketlenséggel küzdő nőknek szeretnék segíteni. Az elmúlt években figyelmem egyre inkább a meddőség okaira, és azok kezelésére  terelődött, ezért egyre több időt töltöttem a Honvédkórház Meddőségi Központjában. Az ott eltöltött év után a kórházat hátrahagyva egy, a meddőség kezelését teljeskörűen felölelő Intézmény, a Forgács Intézet munkatársa lettem. 

Nagy hangsúlyt próbálok fektetni a meddőség hátterének alapos kivizsgálására a pár mindkét tagja esetében, ezért folyamatos továbbképzéseken veszek részt, és ráépített endokrinológiai szakvizsgára készülök. Ugyanakkor a gyakran évek óta óhajtott “cél” elérését szem előtt tartva, lehetőség szerint minél hamarabb elkezdjük a kezelést (ovulációindukció, inszemináció, lombik-program).