Dr. Ágoston Barnabás
szülész-nőgyógyász szakorvos

„Salus aegroti suprema lex esto.” / „A beteg java a legfőbb törvény.”/

1991-ben születtem Szegeden, s Csongrádon nevelkedtem egy összetartó család harmadik gyermekeként. Már általános iskolás koromban érdeklődtem a természetismeret, a biológia iránt, majd középiskolában az emberi szervezet csodálatosan összetett működése vonta magára a figyelmemet. Bizonyossá vált számomra, hogy az orvosi pálya az, amit igazán mély hivatástudattal és elköteleződéssel tudnék járni, így a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ahol 2015-ben szereztem orvosi oklevelet.
A vidéki életet követően vonzóvá vált számomra a főváros; úgy éreztem, hogy itt kapom meg a legnagyobb lehetőséget arra, hogy szakmámban kiteljesedjek. Az egyetem utolsó évében több gyakorlatot is Budapesten töltöttem. Világosan láttam, hogy olyan szakterülettel szeretnék foglalkozni, ami komplex szemléletet igényel: ahol a belgyógyászati és sebészeti kihívások karöltve megtalálhatóak. Ekkor szerettem bele a szülészet-nőgyógyászatba.
Munkám során nagy jelentőséget tulajdonítok az alapos várandósgondozásnak. Hiszek abban, hogy lelkiismeretes munkával, odafigyeléssel, a megfelelő szakmai ajánlásokat alapul véve, más szakterületekkel együttműködve a terhességi kórképek jelentős hányada a várandósság során megelőzhető, illetve időben felismerhető. Az említettek eredményeként hozzájárulhatunk „egy minőségi élet” megszületéséhez, ami tekinthető a legelső és legfontosabb prevenciós eljárásnak az újszülött egészsége tekintetében. Az évek alatt megannyi problémás terhességgel találkoztam, és számos szülést kísértem végig. Munkám legmeghatóbb momentuma egy új élet születésénél jelen lenni; emiatt a szülészet-nőgyógyászatot mindig is a legszebb orvosi szakterületnek fogom tartani.
Kiemelt figyelmet fordítok a bizalmi légkör megteremtésére, hiszen ez elengedhetetlen a nőgyógyászati kórképek kezelésében. Saját tapasztalataim szerint lelkiismeretes odafordulással a betegek szorongása a vizsgálatok során csökkenthető. Megfelelő hozzáállással a betegek szívesebben vesznek részt szűréseken, ami az ő és társadalmunk egészének egészségét is szolgálja.
A családtervezési tanácsadás, a várandósgondozás, a szülések kísérése mellett nagy figyelmet fordítok a nőgyógyászati betegségek megelőzésére, szűrésére, kezelésére. A kórelőzmény részletes ismeretét kiemelten fontosnak tartom. Emellett, komplex nőgyógyászati fizikális és ultrahang-vizsgálattal (aminek készségszintű ismerete elengedhetetlen manapság), megfelelő laborvizsgálatokkal, a szükséges képalkotó eljárások megszervezésével fényt deríthetünk a sokak életét megkeserítő krónikus kismedencei fájdalom hátterében meghúzódó problémára. A hormonrendszer működésében fennálló zavarokat felderíthetjük. Megelőzhetjük a rosszindulatú elváltozások kialakulását. Továbbá, kiemelt feladatnak tartom a fiatal nőbetegek megfelelő fogamzásgátlási módszerének kiválasztását, csakúgy, mint a változókori panaszokkal küzdő páciensek életminőségének javítását is.
Azt gondolom, hogy sok probléma egyszerűen, már az életmódban történő szemléletváltással kezelhető; ezért javaslom pácienseimnek először az étrend megváltoztatását, az életvitel módosítását, illetve a rendszeres testmozgás beépítését a mindennapokba. Gyógyhatású készítményeket, gyógyszereket abban az esetben ajánlok, amennyiben ez feltétlenül szükséges. Bizonyos kórképek viszont csak műtéti beavatkozással kezelhetők – az utóbbi évek során a laparoszkópiában, hüvelyi műtétekben, nyitott hasi sebészeti beavatkozásokban szereztem gyakorlatot. Előnyben részesítem a minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokat – a jövőbe tekintve – ennek nagy figyelmet tervezek szentelni.
Fontosnak tartom, hogy ne csak a testet, de a lelket is gyógyítsuk, ugyanis ezek együtteseként érhető el számottevő, tartós eredmény a terápiában. Nagy figyelmet kell fordítanunk a betegeket illető átfogó szemléletmódra, ugyanis nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csupán szülész-nőgyógyászok vagyunk! Amennyiben a kivizsgálás során egyéb kórkép gyanúja is felmerül, a megfelelő szakma képviselőjének bevonásával, közös erővel kell megtalálnunk a megoldást a beteg problémájára.